E2r

Hur att växa en tomatplanta

Att växa friska, produktiva tomatplantor är egentligen inte så svårt som du kanske tror. Det är lätt och roligt att odla dina egna tomater, och bonusen är, du kommer att njuta av färska, läckra tomater hela sommaren, direkt från din egen bakgård.

Hur att växa en tomatplanta. Jorden.
Hur att växa en tomatplanta. Jorden.

  1. Jorden. Först behöver du bra jord att odla tomatplantor. Om du inte vet din egen markens makeup, kan du få det analyserat gratis på din lokala kooperativa förlängning. Då kan du lägga till rätt blandning av gödsel och tillsatser, såsom kalk eller lera, för att hjälpa växa de perfekta tomater. En annan lösning är att köpa planteringsjord och lägga till den i din trädgård eller behållare, och odla dina tomater i denna mineralrika jorden. Om du har en komposthög, lägga kompost till din trädgårdsjord och du bör vara redo att plantera dina tomater.
  2. Växterna. De flesta lokala plantskolor har ett brett utbud av tomatplantor du kan odla hemma. Om du bor i ett kallare klimat, där din sommar växtsäsongen är relativt kort, leta efter tidiga producerar sorter, som Early Girl, Better Boy, Red Rocket, eller Sugar Baby. Andra sorter du kan se på din lokala trädgård butik kan vara Brandywine, Biffstek, Kändis, eller många sorter släktklenod. När du odlar tomater, vara säker på att plantera flera olika sorter som mognar vid olika tidpunkter, så du har tomater under hela växtsäsongen. Du bör räkna med att betala runt 5€ för växter, även om arvegods kan vara lite mer.
  3. Plantering tomater. Var noga med att gräva ett djupt hål och begrava dina tomater djupt ner i marken. Du kan begrava den första uppsättningen av blad, vilket kommer att bidra till bildning av en stark och frisk rotsystem. Var noga med att ge din transplanterade anläggningen en god drink så snart du plantera det, kommer detta att hjälpa till att hålla den från att gå in i transplantation chock. Du bör använda om en liter vatten per planta.
  4. Space växterna. Växande tomater är lätt, men glöm inte att små plantorna växa till mogna växter, och de behöver utrymme att växa. Om du ska odla dina tomater utspridda på marken, plantera dina växter minst 3 meter från varandra för att ge dem gott om utrymme att sprida. Om du ska odla tomater med tomat burar, behöver du bara att plantera dem ca 18 inches isär, men glöm inte att du behöver ha utrymme mellan växterna så att du kan arbeta runt dem.
  5. Vattning. Vatten med cirka två koppar vatten för två veckor efter att du växt, och sedan vatten två till tre gånger i veckan med ungefär sammanlagt 2 liter vatten, men du måste vattnet mer om det är riktigt varmt eller torrt i ditt område.