E2r

Hur du använder Titebond eller Elmers trälim att limma två träbitar tillsammans

Träarbetare

Träarbetare, hantverkare och gör-det-självare använder olika typer av lim för att fästa olika material tillsammans. Träet lim används för att hålla bitar av trä vidhäftar till varandra före tillsatsen av spikar eller skruvar för att göra det gemensamma fastare och permanent. Två av de populära märken av trä lim är Titebond trälim och Elmers trälim. Titebond trälim finns i olika styrkor med vattenfast och helt vattentät formuleringar. Elmers trälim däremot har yttre och inre formuleringar. Båda varumärkena backas upp av många års erfarenhet av att tillhandahålla byggnadsmaterial som är effektiva och prisvärda. Oavsett märke du vill använda, nedan kan du hitta några tips om hur du använder trälim att limma två träbitar tillsammans.

Hur du använder titebond eller elmers trälim att limma två träbitar tillsammans. Sand bitar av trä som skall limmas tills dessa blir slät.
Hur du använder titebond eller elmers trälim att limma två träbitar tillsammans. Sand bitar av trä som skall limmas tills dessa blir slät.

  • Sand bitar av trä som skall limmas tills dessa blir slät. Torka ytorna på trä bitar rena. Detta är det första steget att framställa bitar av trä som ska limmas.
  • Applicera en liten mängd trälim till en sida av varje träbit. Sprid trälim jämnt utan att sprida limmet längs kanten av trästyckena. Limmet kommer att följa varje del direkt men du kommer att ha tillräckligt med tid för att korrekt placera trä bitar.
  • Kläm fast träbitar tillsammans och jämna till kanterna om du arbetar med platta bitar. Om du ska limma en träbit i ett hål borrat på en annan pjäs, gäller trälim på insidan av hålet och runt spetsen som måste införas i det. Säkra bitar av trä genom att binda ihop dem eller driva en spik genom att behålla deras korrekta läge tills torkar trälim. Förenade trästycken bör passa varandra väl som mellanrum kommer att hindra bitarna från bindning tätt till varandra.
  • Rengör sidorna av trä som limmet kommer pärlan runt kanterna när dessa kläms ihop. Torka av överskottet med en ren trasa eller låta limmet härda i mindre än 30 minuter innan du skrapa bort det med en mejsel eller en kniv . Sågspån kommer att absorbera överflödigt lim, vilket kan göra rengöring av överskottet snabbare och enklare. Strö sågspån över pärlorna av lim som har bildats runt kanterna innan skrapning limmet med en kniv.
  • Låt limmet härda i minst femton timmar för att säkerställa en tät bindning. Tillåta den att bota natten kommer att se bättre följsamhet. Detta kommer att säkerställa att de limmade bitar förblir fäst vid varandra i många år.


Applicera endast rätt mängd trälim för att göra två träbitar hålla ihop. Tillämpa för mycket trälim endast slösar limmet och skapar en enda röra. Det kommer också att förhindra att limmet torkar ut snabbare och orsaka obligationen att försvagas. Både Elmers trälim och Titebond Trälim är bra märken som gör fastställande av dina möbler enkelt och effektivt. Dessa kan slipas och färgas precis som trä.