E2r

Hur höja markens pH

Jorden är ett komplext ämne som innehåller död och ruttnande växt-och djurmaterial, små buggar, bakterier och bitar av sten. En frisk jord kommer att ha tillräckligt av dessa element så att växterna att växa. Ett av problemen är emellertid att jord är ibland inte surt tillräckligt för att tillåta växterna att absorbera fukt och näringsämnen i jorden, även om marken är redan rik på mineraler. Om så är fallet, bör du överväga att höja pH-nivåer i marken. Här är hur.

Hur höja markens ph. Kontrollera före plantering.
Hur höja markens ph. Kontrollera före plantering.

  • Skaffa en test kit. Börja med att bestämma de faktiska pH-nivåer på marken. Bara för att växter inte växer i jorden betyder inte att problemet är med pH-nivåer. Det värsta du kan göra är att öka markens pH-värde när pH är faktiskt tillräckligt hög. Det kommer att bli en större krångel för dig att minska markens pH-värde än att öka den. Se till att du testar jorden först genom att få en testare kit. Det finns vanligtvis två testare kit som finns på marknaden. Den första är en kapsel som du kommer att behöva sätta i jorden. Efter ett par minuter, matchar färgen på kapseln med diagrammet som medföljer kapseln. Detta kommer att berätta pH-nivån i marken. Ett alternativ är att köpa en sond mätare. Dessa sond mätare är dyrare, men är återanvändbara.
  • Kontrollera före plantering. Kontrollera att du kontrollerar pH-nivåer på jorden innan du börjar plantera något. Tänk på att plantering och trädgårdsskötsel kostar lite pengar på debuten. Du vill inte slösa din dyrbara frön och din dyrbara tid genom att plantera i jord som är oprövade och som potentiellt inte har de pH-nivåer som krävs för att stimulera växternas tillväxt.
  • Lägg släckt kalk. Om pH är lägre än 6, måste du lägga till lite mer syra till marken. Det enklaste sättet att göra detta är genom att köpa några släckt kalk. Hydratiserad kalk är lätt att använda. Allt du behöver göra är att stänka på marken. Generellt måste du lägga till ett uns av släckt kalk för varje yard av sandjord. Du kommer att behöva öka dosen för att så mycket som fyra uns av kalk om du arbetar med lera. Genom att lägga detta mycket släckt kalk, kommer du att kunna öka pH-nivåer med hela en grad. Om den nödvändiga sex pH-nivån är fortfarande inte uppnås, kan du lägga till lite mer av kalk.
  • Tänk på klimatet och plats. Slutligen, kontrollera området där du bor. Om du bor i bergsområden som får en hel del regn, är chansen att marken och jorden redan har de rekommenderade pH-nivåer som leder för växternas tillväxt.


Fastställande av pH-nivåer av din jord är enkelt och höja pH-nivåer till en nivå som är lämplig för växternas tillväxt är lätt. Med dessa steg bör du kunna göra det bara så.