E2r

Hur man gör en träslev docka

I äldre tider träsked dockor kommer att ge timmar av nöje och underhållning till otaliga unga flickor. Numera kan det vara svårt att hitta träsked dockor om du tittar på antikaffärer och butiker som specialiserat sig på land hantverk. För en nostalgisk titt på den gamla goda tiden, kan du återskapa dessa vackra träslevar dockor för att dekorera ditt vardagsrum eller kök för att få lite lantlig charm till ditt hem med följande steg.

Hur man gör en träslev docka. Köp en förpackning med nya träslevar.
Hur man gör en träslev docka. Köp en förpackning med nya träslevar.

 • Köp en förpackning med nya träslevar. Det finns några som är i samma storlek, men vissa tillverkare inkluderar träslevar i olika storlekar i en förpackning. Du behöver också hantverk och tyg lim eller limpistol, nål och tråd, bitar av färgglada kalikå, muslin, spets och ögla trim, gul, brun eller ljusbrun garn och hantverk paint. Du behöver också lite solbränna eller ljusbrun färgad filt för armar och händer.
 • Gör en mall för ansiktet av dockan. Du kan göra en mamma, pappa och ett barn från en förpackning med tre träskedar i olika storlekar. Om du ska göra en familj måste du göra tre mallar.
 • Trace mallen över baksidan av träsked och användning hobbyfärg att rita och färglägga ansiktet.
 • Skär flera längder av garn för att skapa håret för dockor. Den mamma kan ha ett centrum skildes frisyr med ryggen dras i en bulle. Den lilla barnet kan ha långt, flätat hår fäst med band. Pappa kommer att ha en vanlig frisyr för män.
 • Rita ett mönster för klänning på papper. Du kommer i huvudsak att skapa en T-formad klänning mönster med en något upphöjd halsen. Formen bör vara breda nog att du kan samla den runt midjan för att bilda en bred och rynkat-at-the-midjan lång kjol. Kjolen bör täcka slutet av sked handtaget. Klipp två bitar av klänning i ljusa kalikå tyg.
 • Rita en underkjol mönster på papper. Detta bör av samma bredd som klänningen. Klipp ut från muslin.
 • Hand stygn eller maskin-sy bitarna vid axlarna, ärmarna och sidorna av klänningen. Använd städa söm för underkjol. Sy bitar av öglan på ändarna av ärmarna och runt den nedre änden av underkjol. Lägg spets runt halsen på klänningen.
 • Klipp två armar från filttyg. Om du vill ha det tredimensionella, skär två stycken för varje arm, sy runt kanterna och fyll den med fiberfill. En del av underarmarna och händerna bör ses från kanten av ärmarna.
 • Fäst armarna på insidan av ärmarna och se till att de händer ansikte på rätt sätt och utsträckas utanför ärmarna.
 • Slip handtaget av sked genom halsen på klänningen. Markera den plats där du kommer att samla in klänningen vid midjan med en tapp. Avlägsna träsked och vrid klänningen ut och in.
 • Fäst underkjol till insidan av klänningen, efter märket du gjorde för att indikera midjan. Du kan antingen ställa in underkjol med en symaskin eller för hand sy den på plats. Vänd klänningen över när du är klar.
 • Du kan använda två korta bitar av träpinne och bifoga dessa till de motsatta sidorna av träskeden att indikera axlarna. På detta sätt kommer det att finnas ett kors bar där klänningen kan hänga och inte glida ner även om klänningen är knuten löst. Använd tunna grosgrain band att samla halsen på klänningen närmare trähandtag. Använd en större bit av grosgrain band för midjan så att sömmen kan döljas. Loop en bit band och samla ändarna och limma eller sy ihop dem. Fäst bandet slingorna till baksidan av den breda delen av trä skedar.
 • Gör samma sak för det lilla barnet, och göra skjorta och byxor för pappa. Skär fötter / skor från svart filt och fäst på insidan av byxbenen. För ett märke docka du kan behöva klippa en del av handtaget för att göra vägen till skapandet av två ben som täcks med ett par byxor.


Bifoga flera krokar på väggen för att visa din trä samling sked docka. Om du är bara intresserad av att skapa kvinnliga dockor, använda olika typer och färger av tyger för sort. Visa dem i grupper på ditt vardagsrum eller kök vägg eller på platser som behöver några konstnärliga inslag.