E2r

Hur man odlar perenna blommor

Perenner är ryggraden i en blomsterträdgård

Perenner är ryggraden i en blomsterträdgård. Ettåriga sätta på en vacker show, blommande hela säsongen i många fall, men det är de perenner som ger en trädgård karaktär, säkert tillbaka år efter år. De flesta perenna blommor dör tillbaka till bara en krona och rotsystem varje år, kronan och rötterna är vilande under vintern, då de bästa tillväxten återvänder på våren. De flesta perenner blommar för bara några veckor under sommaren, så noggrann planering krävs för att säkerställa färg i din trädgård hela säsongen.

 1. Perenna växter delas in i två klasser. Det finns vedartade perenner, såsom träd och buskar, som inte dör tillbaka varje år och det finns örtartade perenner som dör tillbaka. De flesta perenna blommor är örtartade.

 2. Perenner är mycket dyrare än ettåriga. Du kommer förmodligen vill planera din trädgård på papper innan du några växter i marken, så att du inte behöver flytta dem senare. Ett alternativ är att odla dem från frö, men perenner kan vara notoriskt svåra att gro. Vissa behöva utsättas för kyla, då varma, vissa måste blötläggas i vatten, och för andra, måste du skrapa fröskalet, som kallas markberedning.
 3. Tänk när varje anläggning kommer att blomma. Vill du ha en kontinuerlig uppvisning av färger hela sommaren eller vill du ha en explosion av utsvävande färg på en gång? Också överväga vilka perenner växer bäst i ditt område. För att fastställa detta, det är bra att konsultera en USDA zon karta. Om du har ditt hjärta inställt på en viss art som är för anbud för ditt område, kan det vara möjligt att odla den i en kruka under sommaren och ta med den in när temperaturen börjar sjunka.
 4. När du har bestämt var du ska plantera varje perenn, förbereda. Detta steg är mycket viktigt, eftersom växterna kommer mycket sannolikt stanna på samma plats i flera år. Om det område som ska planteras aldrig har odlats, måste du solarisera jorden. För att göra detta, fastställa tydliga och svart plast kompost över det område där trädgården kommer att vara och lämna den på plats till sommaren. Detta kommer att döda någon gräs i området, tillsammans med de flesta skadedjur och ogräsfrön. Applicera flera inches av organiska gödselmedel såsom kompost eller väl ruttnade gödsel. Fungerar det i jorden. Detta kommer också att ge struktur till sandig jord och bidra till att bryta upp lerjord. Jorden bör ha en fin, smulig konsistens när du är klar.
 5. Om du har valt vårblommande perenner, kan de gå in i trädgården på hösten. De flesta höst-blommande perenner föredrar att planteras på våren, så om du har solarized din jord, kan du behöva vänta till nästa år att plantera dem.
 6. För att ställa dina växter, gräva ett hål som är dubbelt så stor som rotklumpen på din anläggning. Ta bort växten från potten som den kom. Om din anläggning är root-bunden, försiktigt lossa rötterna. Detta kan orsaka en bit av transplantation chock, men det bör återhämta sig snabbt. Lägg den i det förberedda hålet, fyll sedan i marken runt den. Firm upp jorden med handflatan, och lägga till fler om det behövs. Jorden bör vara ungefär samma som det var i potten.
 7. Läs etiketterna på dina växter noggrant. Vissa växter kan ta flera år att nå full storlek, så plantera dem beroende på hur du vill att din trädgård att titta på tre år.
 8. Om du trädgård webbplatsen tenderar att vara boggy eller mycket torr, välj perenner som kommer att tolerera dessa villkor. Det är osannolikt att du kommer att lyckas förändra din jord, om du inte vill spendera mycket tid och kraft på att bygga upphöjda bäddar.
 9. Vet vattnet behov av dina växter och vatten i enlighet med detta. Två moderata vattningarna per vecka är bättre än en tung vattning. Täta, lätta sprinklings verkligen inte bra alls. Vattnet avdunstar innan det når växtens rötter och konstant plaskade runt bland våta löv kommer sannolikt att sprida sjukdomen.
 10. Applicera ett lager av organiskt kompost att bevara fukt och ger näring till växterna. Täckningsmaterial är att föredra framför flytande gödselmedel på grund kompost bryts ned långsamt, vilket ger en konstant tillförsel av näringsämnen under en lång tid.
 11. För att hålla dina perenner blommar så länge som möjligt, deadhead dem regelbundet. Detta innebär att ta bort förbrukade blommar innan de går till utsäde. Om de får producera utsäde, signalerar den anläggningen att slutet av växtsäsongen är nära, och de kommer att sluta producera blommor.
 12. Om det efter flera år, dina perenner börjar se trångt och inte växer kraftigt, kan de behöva delas. Försiktigt gräva upp plantan och klipp isär i flera enskilda anläggningar. Om anläggningen är mycket stor, kan det vara lättare att dela det med två trädgård gafflar hålls rygg mot rygg och dra rötterna isär.
 13. Skär tillbaka perenner på hösten. Ta bort alla översta tillväxt upp till tre inches ovanför kronan. Kasta gräsklippet i din kompost högen. Om du lämnar dem i trädgården, kan de locka sjukdomar och skadedjur.
 14. Efter att marken är helt frusen, applicera ett tjockt lager av kompost för att skydda rötterna. Detta hjälper till att förhindra marken från böljande, vilket kan utrota dina växter.

Hur man odlar perenna blommor. Perenna växter delas in i två klasser.
Hur man odlar perenna blommor. Perenna växter delas in i två klasser.

Du kanske föredrar att blanda din perenn säng med ettåriga för första åren tills den börjar fylla i. Efter det bör du ha en rabatt som är en fröjd att skåda hela säsongen, med mycket lite underhåll!