E2r

Hur man odlar vitlök

Vitlök är en stapelvara ingrediens i många kök och är lätt att odla

Vitlök är en mycket lätt växt att odla i köksträdgården eftersom det är härdiga och kommer att överleva de flesta vintervädret. I själva verket behöver det en köldperiod för att garantera en god skörd. Det gör bra användning av rymden genom vintern när mycket lite annat växer, och vitlök också lagrar väl en gång skördas.

Hur man odlar vitlök. Välj när du ska plantera.
Hur man odlar vitlök. Välj när du ska plantera.

 1. Källa din vitlök. Du kan plantera vitlöksklyftor från lökar du har köpt för att äta. Dock kan de ha odlats i ett klimat annorlunda än din, och så inte beskära bra i din trädgård. Du kanske också vet inte hur färska lökarna. När du först börjar växa vitlök är det värt att köpa ordentlig frö vitlök från ett frö köpman eller trädgård centrum, så att du vet att den är lämplig för ditt klimat och plantering tid.
 2. Välj när du ska plantera. Vitlök ger de bästa resultaten från en nedgång plantering (oktober eller november) i de flesta situationer. Det kommer att börja växa ett rotsystem innan det kallaste vädret sätter in, och kunna växa bort snabbt på våren. Fall-planterade vitlök får inte skicka upp skott som är synliga förrän tidigt våren året därpå, men du behöver inte oroa dig att det kommer inte. Om din trädgård är mycket våt eller om du bor i ett mycket kallt klimat, så du kanske vill plantera en av våren-planterade sorter i början av våren.
 3. Bestäm på hård-eller mjuk-halsad vitlök. Det finns två typer av vitlök. Soft-necked vitlök är vanligt i Europa och butiker för längre tidsperioder efter skörd. Hard-necked vitlök är väl kända i Europa och sägs ha en överlägsen smak, men inte lagra också. Soft-necked vitlök kommer att skicka upp blommande skott (skaft) i sommar, vilket bör tas bort (och ätit!) Att låta lökarna att mogna helt.
 4. Förbered din jord. Vitlök är inte alltför noga jordart, men gillar god dränering. En lätt grävning eller en god kompost ska vara tillräcklig förberedelse för befintliga vegetabiliska sängar. Om du gör en ny säng då du kommer att behöva vara mer noggrann. Vitlök växer också bra i containrar.
 5. Dela upp din glödlampa. Lämna din lampa intakt tills du är redo att plantera din vitlök, eftersom de klyftor börjar torka ut när de har separerat.
 6. Plantera dina kryddnejlika. Plantera varje klyfta så att det är strax under ytan av jorden. Storleken på lökarna du skördar beror delvis på avståndet du använder. Plantering i ett rutnät med kryddnejlikor 6 inches isär varje sätt ger en bra skörd av medelstora lökar. Om du vill ha större lökar, ge växterna mer utrymme.
 7. Weed. Vitlök behöver inte mycket i vägen för vård, men det måste hållas utmönstras när den fastställer. Detta är oftast inte alltför mycket av en börda eftersom vitlök kommer att växa när väldigt lite annan gör det!
 8. Ta bort skaft. Om blommande skott visas på sommaren, då de bör skäras bort. De gör en läcker komplement till en stek eller quiche.
 9. Inte över-vatten. Vitlök gillar inte att vattnas när lökarna börjar svälla. Över-vattning uppmuntrar rot, så att inte vattna växterna om inte vädret är mycket torrt.
 10. Vänta toppar att dö tillbaka. Du kan skörda din vitlök och använd den så snart som lökarna är en rimlig storlek. Den största delen av skörden är klar när bladen börjar vissna. Du behöver inte böja topparna över, vilket kommer att ske naturligt.
 11. Bota dina lökar. Punga upp lökarna och lämna dem på markytan för ett par dagar att torka i solen. I ett fuktigt klimat, kan du behöva lyfta lökarna och ta in dem för att torka ut. När skinnen prasslar som papper, är de redo för lagring - se om du kan fläta in dem i ett snöre!
 12. Spara några lökar att återplantera. Du kan spara några av dina skördade vitlök att använda som utsäde vitlök i höst.
 13. Hitta en ny plats för nästa år. Vitlök är föremål för samma sorts sjukdomar som purjolök och lök och för att förhindra uppbyggnaden av sjukdomar i jorden, är det bäst att plantera den i en ny plats varje år, och inte återvända till samma plats för minst 3 år.