E2r

Hur skikt en växt

Skiktning växter är ett sätt att minimera ostyrigt tillväxten av vissa höga växter, och på samma gång öka antalet växter i din trädgård. Detta fungerar särskilt bra för långa blommande växter, träd mutter och naturläkemedel växter. Skiktning växter är också ett bra sätt att sprida växter utan att behöva köpa nya plantor. Här är hur.

Hur skikt en växt. Välja stammen.
Hur skikt en växt. Välja stammen.

  • Välja stammen. Först av allt måste du välja den del av anläggningen där du kommer att genomföra en skiktning proceduren. Skiktning är också känd som luft skiktning, och är ett sätt att ympa plantor utan att avlägsna dem från den faktiska kroppen av huvudanläggningen. De bästa stammarna är sådana som fortfarande är mjuka och små, vanligen de som är inte större än en centimeter i diameter. Med andra ord, väljer stjälkar som inte är större än en penna stam.
  • Skärning. När du har valt stammen som du lagret, är nästa steg att välja den del av stammen där du kommer att göra snittet. Snittet ska placeras precis nedanför en av de första bladen att växa på stammen som du har valt. Området nedanför första bladet har massor av vatten och leder för att producera nya rötter i anläggningen. Snittet bör vara mycket liten, bara tillräckligt för att rymma en kil av tandpetare.
  • Lägg trä. När du har gjort snittet, ta en liten bit av styckat trä, t.ex. en tandpetare, och använda den för att hålla snittet kilas. Hålla snittet kilas betyder att slitsen inte läker tillbaka och kommer att tvingas att växa nya rötter. Det finns, emellertid, några växter som är mycket större. Om du arbetar med buskar eller nötträd bärande, är det bäst att göra en större incision och att använda en mycket större träbit för att hålla snittet öppnas.
  • Lägg mossa. För att ytterligare främja tillväxten av rötterna i anläggningarna, måste du ta några bitar av mossa och fukta dem med rent vatten se till att mossan inte är för blöt att vattnet börjar droppa från mossan. När detta händer kommer anläggningen drunkna från överflödigt vatten. Eller kommer anläggningen dricka helt enkelt upp vattnet direkt från slitsen, och det kommer inte längre att utveckla rötter som kommer att söka de enskilda vattendropparna som är i mossan.
  • Täcka upp. När du har anslutit mossan, måste du ta några strängar eller tråd att linda runt mossan och tandpetare. Se till att tandpetare förblir fastkilad på roten och att mossan är på plats. Efter att ha säkrat dessa, ta en bit plastfolie runt mossan att hålla vattnet från att rinna ut. Slutligen lägger i någon folie. Folien kommer ytterligare skydda den skiktade snitt från att torka ut eller falla samman.


Återkom om den skiktade snitt efter en vecka eller mer, och när rötterna börjar växa ut, så kan du försiktigt klippa ut stammen med rötterna och plantera dem som vanligt.