E2r

Hur tar man bort matta fläckar snabbt

Hoppsan! Tappade den stora skålen sås på mattan! Ta inte tid att oroa dig längre. När det gäller att hantera mattan fläckar, är det viktigaste att du agerar snabbt! Den första principen i att ta bort mattan fläckar är att agera innan det faktiskt blir en fläck, det vill säga innan det blir absorberas av mattan.

Hur tar man bort matta fläckar snabbt. Skrapa bort de fasta.
Hur tar man bort matta fläckar snabbt. Skrapa bort de fasta.

  • Skrapa bort de fasta. Om du släppte något som har fasta partiklar i den, är det första du bör göra för att manuellt plocka ut eller skrapa bort så mycket du kan, se till att inte ytterligare gnida någonting på mattan. Gör vara säker på att många moderna mattor är belagda med bets myggmedel som ger dig tillräckligt med tid att agera innan vätskorna blir grundligt absorberas av fibrerna.
  • Blot vätskorna. Den operativa ordet här är att utplåna vätskan och aldrig gnugga det eller att försöka torka bort det. Kom ihåg att om du torkar vätskan, är chansen, du bara skulle sprida fläcken ytterligare runt området. För att effektivt blot vätskan, helt enkelt få en bit vitt papper handduk eller ren trasa, och placera den direkt över fläcken. Applicera så mycket press som möjligt, utan att dra pappershandduk runt. Ta pappershandduk från fläcken efter ett par sekunder, och ersätta den med en ny. Upprepa processen tills så mycket av vätskan absorberas som möjligt.
  • Använd vatten. För svårare fläckar, bör du använda vatten. Applicera vatten på ren trasa, vrider ur den tills den inte droppar, och blot fläcken som du gjorde för föregående steg.
  • Använd mattan fläckborttagningsmedel. Om vatten fortfarande inte klippa det, kanske du vill prova speciellt formulerade matta fläckborttagningsmedel som Woolite Oxy Carpet Cleaner. Kom ihåg att om du har en matta bör du ha formler som dessa. Förfarandet för att tillämpa matta fläckborttagningsmedel på din matta är som följer: spot-behandla fläcken, sedan blot den, skölj med vatten och upprepa tills så mycket av fläcken tas bort.

    Om du inte har en fläckborttagningsmedel, kan du göra en genom att kombinera två droppar diskmedel i en kopp vatten. Använd denna lösning för att utplåna fläcken, igen, aldrig gnugga eller torka fläcken. Ett annat sätt att göra din egen fläckborttagningsmedel är att kombinera en del vit vinäger till två delar kallt vatten inuti en sprayflaska. Spraya lösningen på fläcken och blot såsom beskrivits tidigare. Ett annat alternativ är att använda vit club soda för att behandla fläcken. Vad du än gör, inte använda tvål för att göra en egen matta renare (se tips nedan).

  • Vet hur man väljer matta fläckborttagningsmedel. Köpa aldrig varumärken som huvudsakligen är gjorda av tvål. Att eftersom är även om det kommer till en början att vara effektiva på att ta bort fläcken, kanske du upptäcker att platsen kommer att missfärgas senare på grund av torrhet. Du bör köpa "Oxy" mattan städare som är trycksatta och syre-aktiverad och som är speciellt konstruerade för att hantera mattan fläckar.
  • Torka fläcken. Efter behandling av fläcken med vatten, club soda eller matta renare, se till att du torka den noggrant med färska pappershanddukar. Utplåna vätskan och peka en fläkt över den tills det torkar helt.


Kom ihåg att nyckeln här att agera snabbt

Kom ihåg att nyckeln här att agera snabbt! Om du inte klarar av att behandla fläcken, ja, det finns alltid de professionella städare. Lycka till!