E2r

Plantering liljor: lilja växter och lökar

Få tips för att starta liljor från blomsterlökar

Liljor är en favorit i trädgården eftersom de är så lätta att odla. De blommar från juni till september. Lökarna kräver endast en liten andel av vården och kommer så småningom växa till ett stort kluster som du kan dela. Här är några trädgårdsarbete tips som hjälper dig att lära dig att plantera liljor .

Plantering liljor: lilja växter och lökar. Vid köp av lilja lökar.
Plantering liljor: lilja växter och lökar. Vid köp av lilja lökar.

  1. Vid köp av lilja lökar, leta efter de som är fyllig och som har sina rötter bifogas. Du kan plantera dina lökar i antingen hösten eller våren. Oavsett vilken årstid du plantera i, bör du plantera lökarna så snart som möjligt. Även om det är sant att de inte kommer att gå helt vilande, kan de torka ut om de inte är planterade i tid. Om du köper liljor i containrar från din lokala hem och trädgård centrum, kan du lägga till dem i din trädgård när som helst under växtsäsongen.
  2. När du väljer en plats för dina liljor, tänk på att de inte gillar att växa i stående vatten. Leta efter ett område i din trädgård med god dränering väl före plantering liljor. Du kanske också vill forskning kreativa trädgårdsarbete idéer för att bestämma var du vill placera dem bland dina andra blomsterlökar och trädgårdsväxter.
  3. Om du har lerjord, lägga organiskt material till den för att hjälpa till att förbättra dräneringen för dina lilja växter. Du kan också lägga till lite grus i rabatten för att se till att det kommer att rinna av ordentligt.
  4. Om du har sandjord, bör du veta att det kan torka ut mycket snabbt. Lägg organiskt material till den till och täcka marken med kompost för att bidra till att bevara fukten.
  5. Liljor växer bäst i ett område där de kommer att få minst sex timmar i direkt solljus. För att få bästa utseende av dina liljor, ska du plantera lökarna i grupper om tre eller fem, och du bör plantera identiska lökar tillsammans. Space dina lökar mellan tio och åtta inches från varandra.
  6. Nyplanterade falla lökar bör ha ett tungt lager av kompost läggs till det innan den första frysningen av säsongen. Detta gör att rötterna chansen att växa längre. Även etablerade lilja lökar uppskattar ett lager kompost runt november till överbrygga tiden fram till våren.
  7. Du bör använda en fosfor-rikt, långsam frisättning gödsel på våren.
  8. Vatten dina liljor tidigt på morgonen när det är möjligt. Om du inte kan vattna dina liljor tidigt på morgonen, försök att vattna dem vid deras bas. Detta kommer att bidra till att minska risken för svampsjukdomar som drabbar dina liljor. I mycket torrt väder, bör du vattna dina växter till ett djup av sex inches gång i veckan.
  9. Deadhead dina lilja blommor när de vissnar. Var försiktig när du bryter dem. Du behöver inte ta bort blomman stjälkar eller blad.
  10. Du kan skära ner dina liljor på senhösten eller tidig vinter.