E2r

Designa svalt klimat och hus: Well House planer

Lär dig att bygga en bra hus

Många människor på landsbygden är beroende av brunnar för sin vattenförsörjning. Detta är en guide till att bygga en skyddande väl huset lämpligt för platser som upplever svala temperaturer på några säsonger.

Jag önskar jag kunde dela ett foto av den väl hus på vår lilla gård på södra kanten av provinsen Ontario, Kanada. Jag är säker på att människor på landsbygden behöver ingen vägledning vid konstruktion uthus som denna. Dock var jag uppvuxen i en stad och hade ett och annat att lära sig (mycket av det den hårda vägen). Det är möjligt att andra kan hitta ett konto för mina resultat är användbara. Alla av oss vill ha vatten som är ren och säker. På platser som upplever kalla vintrar är det också nödvändigt att hålla väl själv, vatten och pump och alla rören från frysning. Om ditt system fryser, kommer det naturligtvis att göra det i väderförhållanden som kan göra jobbet att ta itu med problemet ganska svårt och obehagligt. Vårt väl huset är ganska högt eftersom om något inom det fryser eller bryta i dåligt väder jag kan få rätt in i byggnaden och arbetet i ökad komfort. Det slog mig också att jag skulle kunna använda en fotogen värmare i det tillfälligt om det blev riktigt illa.

Designa svalt klimat och hus: Well House planer. Output röret.
Designa svalt klimat och hus: Well House planer. Output röret.

Här är några andra bra design punkter att tänka på när man lär sig hur man bygger en bra hus i ett kallt klimat.

  1. Output röret. Utsignalen röret från vattenpumpen bör gå rakt ned i fältet i närheten av centrum av den väl huset. Det bör sträcka sig ned till en nivå som ligger under frost linjen för ditt område innan den böjs i en mjuk båge för resten av sitt lopp till ditt hus. Annars röret fryser där det utsätts för kyla.
  2. Betongplatta. Skapa en betongplatta är tillräckligt stor för att stödja väggarna i ditt väl hus. Dynan kommer att utgöra våningen i byggnaden och kan hållas rena. Det måste vara ca 3 eller 4 inches tjock, och det bör ha ett avlopp så att större spill inte läcka tillbaka in i brunnen.
  3. Väggar. Väggarna i ett väl huset är som de vanliga nya hus i Ontario. De är av 2x4 konstruktion, de är fyllda med glasfiber isolering, har bytet varit mantlad med semitransparent ångspärr plast, och utsidorna är också belagda med den typ av plast (en av vars handelsnamn är Tyvec) som tillåter vattenånga att läcka ut av väggen hålrum utan att tillåta vindar att blåsa i. Jag kan tänka mig att någon form av fasader kommer att göra, jag har använt styrelse och läkt. Jag använde 1/4-tums plywood inuti, för att göra det lättare att montera krokar och hyllor. Jag lägger också flera inches av isolering i taket.
  4. Temperaturkontroll. Jag använder en enda lök värmelampa, riktad nedåt mot pumpen och ledningarna, och nära dem, för att upprätthålla den inre temperaturen över fryspunkten. Fönstret i väl huset står vårt hus så att vi kan kontrollera att glödlampan fortfarande brinner bara genom en blick ut ett av fönstren i vårt hus.
  5. Termometer. Vi har också en termometer suspenderad i fönstret i den väl huset. När du först försöker bestämma hur mycket värme som du behöver, eller när vädret blir extremt kallt, kanske en snabb titt på termometern ger tillräckligt med information. Förresten, ansåg jag använder mer komplicerade, elektroniska system, enklare är oftast säkrare dock, enligt min mening.
  6. Entré. Jag fäst två gamla storm fönster tillsammans (den typ som du sannolikt att hitta på vrakplundrare "platser), med tätning mellan dem, för att göra ett dubbelglas ingången till väl huset. Jag lämnade inte en dörr eftersom vintern snö och is kan göra en av dem svåra att öppna.
  7. Eluttag. Brunnen Huset är utrustat med tre eluttag, vilket förmodligen overkill.
  8. Takfot och tak lucka. En av dessa dagar jag kommer skärmen under takfoten att hålla möss och getingar. Gapet mellan väggarna och taket ger luft dränering under taket.

Nu när du vet mina Well House planer, kan du starta din egen. Brunnar är en viktig del av livet på landsbygden så det är viktigt att ge isolerade och skyddade strukturer runt dem.

Glöm inte att söka hjälp utifrån om du inte är säker på om något av dessa steg eller vill lära dig mer om grundläggande konstruktion - online klasser i designen kan hjälpa dig med detta.

Lär dig att bygga en bra hus. Betongplatta.
Lär dig att bygga en bra hus. Betongplatta.

--- Tillägg: En person som läser den här artikeln har föreslagit användningen av isolering under betongplattan. Särskilda ändamål styvt skum är tillgängliga för detta ändamål.

--- Tillägg: Jag borde ha placerat en ånga retarderande barriär mellan marken och betonggolvet, som föreslagits av den enskilde som kommenterade 2004-10-24. Överdriven fuktighet verkar inte vara ett problem för oss, kanske eftersom vår borrades istället grävde och området väl vatten utsätts för luften inne i strukturen är därför ganska liten - IOW, lycka snarare än god förvaltning. Den kommentator föreslog också användningen av asfalt impregnerat papper. Höljet nämnts ovan verkar vara normen, åtminstone i denna region i Ontario. Jag hoppas att detta omfattar alla personens synpunkter på ett eller annat sätt.