E2r

Hur ansöker tung olja till trä

Tung olja härrör från Tung trädet

Tung olja härrör från Tung trädet, och är en torkande ämne som appliceras på trä för att skydda träet mot vatten och fukt samt att förstärka den naturliga färg och struktur av trä. Tung har använts i hundratals år, med början i Kina där den applicerades på träprodukter som används till sjöss. Här är stegen för att tillämpa Tung olja på trä.

Hur ansöker tung olja till trä. Tung olja härrör från Tung trädet.
Hur ansöker tung olja till trä. Tung olja härrör från Tung trädet.
  1. Jämna. Tung olja är vanligtvis används som en finish för träprodukter. Ta grovt sandpapper med en kornstorlek av ca 200 och använda den för att jämna ut ytan av träet. Se till att du är nöjd med strukturen på träytan innan du applicerar Tung olja, sedan slipa ytan tar bort Tung skikt på ytan.
  2. Applicera Tung olja. Efter att ha använt sandpapper för att jämna ut ytan av träprodukt, är nästa steg att ta Tung olja och häll den över ytan av träet. Tänk på att du måste använda en mycket liberal belopp eftersom Tung oljan absorberas av träet. När detta är gjort, ta en bit förindränkta bomullstyg och använda den för att massera in oljan i träet. Använd små cirkelrörelser för att göra detta, och tillämpa mer Tung olja som behövs. Du kommer att märka att Tungolja absorberas av träet. Du vet att du är klar när oljan är ordentligt absorberas och bomullstyg som du använder börjar torka upp.
  3. Låt sitta. Efteråt, låt sitta trästycket i ett svalt och torrt ställe i ca 24 timmar. Detta gör det möjligt Tungolja att penetrera porerna i träet. Om du har använt mer Tung olja än träet kan absorbera, ta en ren och torr trasa och torka bort resten, innan låta träbiten torka i tjugofyra timmar.
  4. Ny ansökan. Efter en hel dag, ta trä och använder ett mycket fint sandpapper för att återigen tillämpa Tung olja. Du måste ansöka minst två skikt Tung olja på trä, och på andra program som du ska använda sandpapper med kornstorlek 600. Dessa är mycket bra, och kommer inte att ta bort det första lagret av Tung olja på trä. Istället kommer detta komplettera och arbeta Tung olja i sprickorna i träytan. Låt detta torka igen för ytterligare 24 timmar innan du använder träbit. Kom dock ihåg att du kan använda fler än två lager Tung olja som finish, särskilt om du försöker lägga till en djupare nyans på träet. Dock har Tungolja en mycket ljus färg vilket innebär att du kommer att behöva tillämpa det ett bra antal gånger innan en betydande fläck visas.

Kom ihåg, är dock att Tungolja en term som ofta används i trä arbete. Ibland är Tung finish används omväxlande med andra naturliga hartser som används för att belägga trä, vilket kan leda till finish som egentligen inte innehåller Tung olja och som faktiskt inte har den vattenavstötande effekten av Tung olja.