E2r

Hur man skär PEX-rör

PEX-rör, som utvecklats av Zurn, gör det enkelt att installera och underhålla VVS även genom höga byggnader. Jämfört med kopparrör, kommer PEX expandera och krympa beroende på temperatur, och är därför tålig i applikationer där intensiv värme eller iskalla temperaturer är normen.

PEX är också skild från konventionell PVC i att PEX är konstruerad med en tvärbunden design. Detta gör det särskilt flexibel, tillräckligt för att krympa och expandera beroende på temperatur.

Hur man skär PEX-rör. Vad du behöver.
Hur man skär PEX-rör. Vad du behöver.

Vad du behöver:

  • PVC skärverktyg eller någon vass kniv eller såg
  • Måttband
  • PEX-rör
  • Ringen VECKARE
  • Crimp ringar

Mät den erforderliga längden

Mät önskad längd. Du kan använda ett måttband för att bestämma hur länge du skulle behöva din PEX-rör för att vara. Alternativt kan du köra bara en längd av PEX-rör längs väggen, golvet eller taket där du behöver rören att gå igenom.

Lägg ersättning

Lägg ersättning. Efter mätning, ersättning på varje anslutningspunkt för att tillåta expansion och kontraktion på grund av temperatur. PEX kommer att öka med 0,8% (eller en tum per 100 meter rör) för varje 10 graders temperaturökning. Motsvarande kontraktion kommer att vara samma för varje 10 graders minskning i temperatur.

Kapa röret. Efter att mäta längden på din PEX-rör, kan du nu göra ett snitt. Använd ett PVC skärverktyg eller något vasst verktyg. Det är viktigt att skära på båda ändar, för att se till att varje ände är slät och fri från skägg, vilket är viktigt för PEX att fungera korrekt. För att vara säker på en riktig klippa, kan du köpa en röravskärare särskilt utformade för PEX-rör.

Pressa den PEX-rör

Mät den erforderliga längden. Mät önskad längd.
Mät den erforderliga längden. Mät önskad längd.

Crimp den PEX-rör. Efter kapning din PEX-rör till lämplig längd, halka på en koppar crimpring, se till att det handlar om en åttonde till en fjärdedel tum från slutet. Sätt Piper passar i PEX-rör, se till att slutet av PEX-rör är på axeln av armaturen. Du kan nu använda ditt pressverktyg för att stänga crimpring. Kontrollera att verktyget är i 90-graders vinkel, så det crimpring stängs ordentligt på PEX-rör. Annars kommer ett dåligt monterade crimpring upphov till läckage.

Lägg stöder

Lägg stöden. När du installerar PEX-rör, se till att du ger tillräckligt stöd genom hela längden av rörledningen. Om du ska installera PEX-rör över en balk, bör stödjas eller fastklämd vid sex-fot intervaller. Om det kommer att uppreglat genom en vägg, kommer den att behöva få stöd varje 32 inches. Om du ska köra PEX genom flera våningar, kontrollera att den har stöd i varje våning. Det kommer att vara viktigt att lämna lite slack i PEX-rör stöd för att ge vika för kontraktion.

PEX-rör har stora tillämpningar i varmt och kallt vatten tillhandahållande och är mycket motståndskraftig mot andra kemikalier som förekommer allmänt i VVS. PEX-rör kan även användas under jord. För närvarande den enda begränsningen av PEX hittills är att det inte kan användas utomhus.