E2r

Hur skärpa en kedjesågsbladet

Motorsågar är mycket kraftfulla och skrämmande verktyg

Motorsågar är mycket kraftfulla och skrämmande verktyg. Har du sett Texas Chainsaw Massacre? Det är därför du ska hantera dessa elverktyg med omsorg. Även motorsågar klarar en stor press och stress, kommer det så småningom tråkig ut.

Den sågande delen hos sågen kallas knivarna och dessa plattor är täckt med en tunn men hållbart beläggning av industriella krom som skyddar den från Avtrubbning ut snabbt. Även fräsar kommer helst hålla en livstid, smuts, gammalt trä och stenar kommer att ta en vägtull på maskinen. Det kommer inte att ta en hel del att tråkig sågen speciellt om du ofta använder det och ta till kapning av trä och is med det. Innan kapning av trä, rengöra området från smuts, stenar och andra föremål som kan skada eller fastna i utrustningen.

Hur skärpa en kedjesågsbladet. Att vässa en motorsåg, behöver du bara en sågkedjan fil.
Hur skärpa en kedjesågsbladet. Att vässa en motorsåg, behöver du bara en sågkedjan fil.

Du kommer att märka att du måste vässa din motorsåg när det inte längre själv-feeds. Sågen är tänkt att göra allt arbete för dig men när du märker att du utövar den ansträngning och du är en dra motorsågen genom skogen, är det dags att ta den till skärpning hjulet. Ett annat symptom på en tråkig motorsåg är när det inte skär snygga, trevliga marker av trä. Om det börjar utvisa damm istället marker så är det dags att slipa. Slutligen, medan med annan utrustning, innebär en trevlig ren glans det är nytt, med en motorsåg, innebär en glänsande beläggning är det dags att vässa den. Om kedjan ser blanka betyder det att det tunna skiktet av förkromning har nötts bort, exponerar stål under.

När du har fastställt att det är dags att vässa din såg, här är hur.

  • För din egen säkerhet, använd läderhandskar för att undvika kedjan glider och inrätta en arbetsplats som gör att du fritt manövrera runt utrustning. Det bästa stället att skärpa är på en bänk.
  • Att vässa en motorsåg, behöver du bara en sågkedjan fil. En riktig diameter rundfil, när de används på rätt sätt, kan göra jobbet perfekt. Kontrollera din motorsåg manual för att få rätt diameter eller ta motorsågen till återförsäljaren att korrekt passa filen.
  • Medan i butiken kan du köpa också guider som hjälper dig med ansökan, men de flesta motorsågar ägare och professionella sharpeners hittar dem ineffektiva.
  • När filen och knivarna motorsåg placeras säkert på arbetsbänken. Ta din fil och placera den på kniven. Håll filen med båda händerna och ge den ett par fulla slag, från insidan av kniven till utsidan. Lägg inte för mycket tryck. Filen skär bara i en riktning så på returslaget lyfta filen. Några 5-10 slag kommer att göra jobbet.
  • Med hjälp av din fil, ta bort alla skador på knivarna. Fortsätt med varje kniv tills alla: höger och vänster skär och de bästa plattor av knivarna är vassa. Gör dem så jämn som möjligt, eftersom detta i hög grad kommer att påverka hur knivarna klämma på träet.
  • För bästa resultat, kontrollera din tillverkarens bruksanvisning eller har proffs göra det.

En väl underhållna motorsåg kommer att innebära en stor skillnad i din arbetsbörda och livslängden hos verktyget. Allt i en dags arbete som de säger! Känn din utrustning och behålla den ordentligt för att undvika överskridanden. Lycka till!