E2r

Hur sprida blåbär

Först av allt

Först av allt, vet att om du är intresserad av att plantera fruktträd och växter, är det bättre att köpa plantor från plantskolor. Detta beror på att lagra-köpt sorter är certifierade sjukdomsfria, till skillnad från dem som du skulle behöva transplantera, som kan innehålla vissa virus. Dessutom måste du vara säker på att fruktträd du planterar passar din klimatet, eftersom detta kommer att innebära mindre underhåll från din sida. Fruktträd och buskar som inte idealisk för klimatet i ett område kommer bara att uppmuntra rovdjur, skadedjur och sjukdomar.

Med detta sagt, hur kommer du att kunna sprida blåbär, om du väljer att använda sticklingar från befintliga träd istället för att köpa plantor? Här är några tips som hjälper dig ut:

Hur sprida blåbär. Veta när att sprida blåbär.
Hur sprida blåbär. Veta när att sprida blåbär.
  1. Veta när att sprida blåbär. Som med många andra växter, är det bäst att sprida blåbär under den tidiga våren, när tillväxten är som fulla. Se till att du väljer en mogen och väletablerad blåbär är moderplantan.
  2. Förbered ditt material. Du bör ha en jord blandning av torv och sand i en pott, böka hormon, vattendimma spridd, en liten par trädgård saxar och handskar för att skydda din hand.
  3. Vet vad de ska skära av. Dina sticklingar bör komma från spetsar stjälkarna, med en längd av omkring 3 till 6 inches. Du kan använda en liten par trädgård saxar för att klippa dem från moderplantan. När du har sticklingar, bör du lämna endast de två bästa bladen på grenen, kan du dra ut de andra bladen i botten av stammen.
  4. Placera snitt i den förberedda jorden. Se till att du noggrant har kombinerat torv och sand. Placera blåbär stammen i denna jord blandning, se till att du säkrar stammen ungefär 2/3 ned i marken. Du bör gälla böka hormon (finns i trädgården leverans butik) uppmuntra den snabba utvecklingen av rötter.
  5. Håll stickling i en fuktig miljö. Eftersom skärning inte har rötter ännu, är det lätt benägna att torka upp. För att hålla luften runt den fuktig, kan du täcka hela potten i genomskinlig polythelene plast. Du bör också regelbundet dimma anläggningen med vatten med hjälp av en dimma spruta.
  6. Underhålla sticklingar. Applicera fungicid på sticklingar för att hålla dem från att ruttna.
  7. Transplantera ny tillväxt. Håll alltid ett öga på ny tillväxt, när stammarna har rotat (vilket kan ta ett par veckor), kan du transplantera dem i en större kruka. Efter ungefär ett år av tillväxt, kan du överföra så dina nya blåbär i din trädgård. Se till att din trädgårdsjord har hög surhetsgrad sedan blåbär trivs i jord som har ett högt pH. Det är också bäst att du väljer en plats som tar emot konstant solsken hela dagen.

Där har du det

Där har ni det! Dessa är bara några enkla tips att komma ihåg om du vill sprida blåbär. Hoppas detta hjälpte dig, och lycka till!